Milieu, maatschappij, ethiek, economie… We worden geconfronteerd met grote uitdagingen voor de toekomst. Hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken, nieuwe gewoontes aan te leren en een duurzamere weg in te slaan. En hoewel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een absolute voorwaarde is bij elke beslissing die we nemen en elke stap die we zetten, beseffen we dat we nog een lange weg te gaan hebben. We zijn niet perfect, wel ambitieus.
Damart engageert zich…
Verandering, onze ambitie.
We slaan de handen in elkaar voor duurzamere mode. Vanuit een algemeen bewustzijn van de uitdagingen op vlak van mens en klimaat zetten we elke dag stappen in de goede richting.
Enkele tips & tricks om je textiel langer te laten meegaan en zuiniger om te springen met al het moois dat de planeet ons biedt…
> LEES MEER
Damart beantwoordt je vragen
Wat betekent dit logo (groene bliksem)?
Dit logo wijst op een groener product, bijvoorbeeld een artikel dat gemaakt is van gerecycleerde vezels, natuurlijke materialen, katoen uit de biologische landbouw of een artikel dat water- of energiebesparend geproduceerd werd, … Damart engageert zich om milieuvriendelijker te werken en we stellen onszelf als doel om 100% van onze collecties duurzamer te produceren tegen 2030.
Hoe was je kledij in Thermolactyl?
Thermolactyl is een technisch hoogstandje dat het licht zag in 1953. Daar de jaren heen bleven we verder evolueren en intussen staat Thermolactyl bekend om zijn aangename warmte en thermisch comfort. We verwerken de vezels in onderkleding, pulls, broeken, schoenen, beddengoed, … Er is een gamma waar elke koukleum, jong of oud, warm van wordt. Om langer te kunnen genieten van je geliefkoosde kledij hebben we enkele wastips op een rijtje gezet. Ten eerste? Was je kleding binnenstebuiten!
Op welke temperatuur? Om water, grondstoffen en energie te besparen, raden we aan om je wasgoed op 30° te wassen: de vezels en kleuren van je kleding blijven zo immers langer mooi.
Met welk wasmiddel? Waspoeder gebruik je het best enkel voor de witte was. Om je favoriete kledingstukken in Thermolactyl te wassen, raden we een vloeibaar wasmiddel aan. Vloeibare wasproducten lossen meteen op en laten geen strepen of vlekken achter op kleding die op 30° gewassen wordt. Let wel op dat je niet overdoseert, volg dus steeds de richtlijnen van de fabrikant.
Op welk programma? Je bepaalt het programma in functie van de textielsoort. Lees daarom altijd goed de wasvoorschriften op het label. Kies zo vaak mogelijk het eco-programma op je machine. Zo verbruik je minder water en energie.
In de droger of aan de waslijn? Het is in principe altijd beter om de was aan de lucht te laten drogen. Het is economisch en ecologisch voordeliger om de was op te hangen en binnen (in een verluchte ruimte) of buiten te laten drogen. Dit geldt eigenlijk voor al je wasgoed. Pulls droog je best plat zodat ze hun vorm mooi behouden. Kies je toch voor de droogkast? Check dan vooraf de wasvoorschriften op het etiket en controleer of je kleding in de droger mag. Goed om te weten: steeds meer kleding in Thermolactyl is geschikt voor de droogkast!
En wat strijken betreft… Was je op lage temperatuur, dan wordt strijken aanbevolen. Door de was te strijken, dood je immers bacteriën. Ook bij het strijken is het van belang om eerst de voorschriften op het label te controleren! Te warm strijken kan je kleding beschadigen. Een tip: strijk onderkleding in Thermolactyl binnenstebuiten.
Welke maatregelen neemt Damart om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen?
Energie-efficiëntie van onze gebouwen Door te werken aan energiezuinigere gebouwen konden we het energieverbruik in de vestigingen van Damart met 29% terugdringen. Uiteraard zetten we onze inspanningen verder en in de toekomst willen we die zelfs nog vergroten.
Schone voertuigen Ons wagenpark werd hybride of elektrisch en we hebben laadpalen ter beschikking gesteld voor medewerkers die elektrisch rijden. In ons verplaatsingsbeleid stimuleren we de keuze voor de trein boven het vliegtuig of een eigen personenwagen.
Woon-werkverkeer In al onze vestigingen worden werknemers aangemoedigd om hun persoonlijke wagen vaker te laten staan en te kiezen voor alternatieven. Dat doen we door de fiets en telewerk te promoten. We stelden ook elektrische fietsen ter beschikking voor onze werknemers om zich te verplaatsen tussen de verschillende sites van onze groep in Roubaix.
Onze logistiek... We ondertekenden het FEVAD-charter inzake logistiek. Dat is een charter van de Federatie van e-commerce en verkoop op afstand. Het houdt in dat we onze klanten informeren, verpakkingsafval beperken, hergebruik aanmoedigen, kiezen voor een groenere logistiek en beter communiceren over het beleid dat we voeren.
en ons transport… Onze productiefabriek DMT, gelegen in Zriba in Tunesië, heeft een actieplan uitgerold om het vrachtwagentransport zoveel mogelijk te beperken en te optimaliseren. Sinds 2021 hebben we met onze nieuwe leverancier de leveringen van onze DMT fabriek herzien door een gecombineerd transport over het spoor en de weg uit te werken vanaf de haven van Marseille tot aan de haven van Lille. Het resultaat? 85% minder CO2-uitstoot!
Weetje! We werken samen met de post voor de levering van onze pakjes, briefwisseling en catalogi. De post compenseert zijn ecologische voetafdruk door gerichte acties op te zetten binnen Europa.
Hoe stel ik een duurzame garderobe samen?
Om je kleerkast groener te maken, zonder daarbij van nul te vertrekken, volstaan enkele basisregels...
Om te beginnen, sorteer je best eerst al je kleren... Maak een hoopje met alle kledij in goede staat die te klein, te groot of uit de mode is, kledij die je niet langer mooi vindt of die je al langer dan 6 maanden niet meer draagt. Dit is het moment bij uitstek om je kledingstukken een tweede leven te schenken. Doneer ze aan een goed doel of verkoop bepaalde stukken op een tweedehandssite.
Klaar? Maak dan een tweede stapel met kleding die er niet meer piekfijn uitziet of die hersteld moet worden (nieuwe knoop, een losgekomen naad of zak, …) Sommige organisaties zamelen dergelijke kledingstukken in, herstellen de kledij en brengen de stukken daarna weer in omloop. Voor de naai-experts: herstel zelf je kledingstukken voor je ze wegschenkt!
Zo! Nu heb je heel wat plaats vrijgemaakt in je kast. Stel jezelf echter de vraag of je jouw kast weer helemaal wil vullen?
Wil je consuminderen? Minder, maar doordachter kopen? Hou je je dressing voortaan graag sober, zonder in te boeten aan elegantie? Kies dan voor mooie, tijdloze stukken van goede kwaliteit waar je lang plezier aan kan beleven. Met een vijftiental must haves kom je al een heel eind ver. Denk aan: een trenchcoat, een witte blouse, een donkere straight fit jeans, un truitje in kasjmier, een streepjestrui, witte sneakers, lederen laarsjes, ... deze klassiekers zijn makkelijk te combineren, passen overal bij en maken het mogelijk om een eigen twist aan je outfits te geven! Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met leuke accessoires.
Een sobere dressing, zonder extremen! Het is perfect normaal dat je soms eens bezwijkt voor dat leuke gebloemde bloesje of die ene broek in Prince de Galles... Maar eenmaal je voor jezelf hebt uitgemaakt wat essentieel is en wat niet, nadat je je kleding een tweede leven hebt geschonken, nu je je aankopen aan een kritische blik onderwerpt, labels controleert, het productieproces checkt, … is de kentering ingezet en bekijk je je kleerkast nooit meer op dezelfde manier. Voortaan consumeer je bewust en ga je op zoek naar kwaliteit, ethiek, een verantwoord productieproces. Voortaan streef je naar een duurzamere kledingkast!
Hoe sensibiliseert Damart zijn medewerkers omtrent klimaatverandering?
HET KLIMAATFRESCO De uitputting van fossiele brandstoffen, de druk die rust op ons milieu, … De klimaatcrisis is een van de grootste uitdagingen waar we in de 21ste eeuw voorstaan. De oorzaken van de klimaatopwarming aanpakken en ons aanpassen aan de gevolgen van een veranderend klimaat hebben een serieuze impact op de hele samenleving en op ons leven. Op elke leeftijd en binnen elke context moet ieder van ons geïnformeerd worden over die wetenschappelijke realiteit, zodat iedereen begrijpt waarmee we te maken hebben, zich een mening kan vormen en zodat iedereen als individu kan optreden om het probleem collectief aan te pakken. We hebben de ambitie om 100% van onze medewerkers te vormen met behulp van Het Klimaatfresco (La Fresque du Climat)
Wat doet Damart om het gebruik van plastic te verminderen?
Onze actiepunten om het gebruik van plastic terug te dringen:
• Progressief vervangen van plastic polybags: onze onderkledij wordt voortaan verpakt in papier, we hebben ook gekozen voor cadeauverpakkingen in kraft, bepaalde artikelen worden verpakkingsvrij aangeboden, …
• Meer recyclage van plastic polybags: Sinds september 2019 wordt het plastic rond ons textiel systematisch verwijderd in het magazijn voor het naar de winkels vertrekt. Het verpakkingsmateriaal wordt samengeperst en overgebracht naar een recyclagepunt voor de verwerking van plastic en karton (recyclage van ong. 15 ton plastic/jaar)
• We schreven mee aan het whitepaper omtrent het gebruik van polybags “Mode sans plastique” uitgegeven door Fashion Green Hub dat concrete oplossingen voorschrijft die inmiddels werden getest en ingevoerd door 14 bedrijven die deel uitmaken van de werkgroep.
• Geen plastic folie bij briefwisseling: Onze catalogus en correspondentie wordt onverpakt verstuurd of we gebruiken papier dat werd verkregen uit duurzaam bosbeheer.
• Duurzamere verzending van colis: Sinds november 2020 worden onze plastic zakjes hoofdzakelijk gemaakt uit polyethyleen. Ze bestaan voor 60% uit gerecycleerd materiaal. Resultaat? 19% minder plastic in 2021!
Hoe engageert Damart zich voor meer ethiek?
Omdat ethiek iets is wat we hoog in het vaandel dragen, hebben we het Charter Verantwoord Aankopen opgesteld. Daarin staan principes vermeld inzake mensenrechten, arbeidsrecht, respect voor milieu en de strijd tegen corruptie.
We zien erop toe dat onze leveranciers en fabrikanten het charter ondertekenen en de tien principes van het United Nations Global Compact naleven.
2022: 78% van onze artikelen die op de markt komen, zijn afkomstig van doorgelichte fabrieken (2021: 61%)
100% VAN ONZE LEVERANCIERS EN FABRIKANTEN ONDERTEKENDEN ONS CHARTER VERANTWOORD AANKOPEN
Hoe controleert Damart de werkomstandigheden bij partners?
In 2017 sloot Damart zich aan bij het ICS (Initiative for Compliance and Sustainability). In 2019 werden we lid van de stuurgroep.
We willen er zeker van zijn dat onze onderaannemers conform de bestaande regelgeving handelen. Daarom werken we met onafhankelijke auditeurs om te controleren of de principes van het United Nations Global Compact gerespecteerd worden.
Voor audits volgen we het protocol van het ICS. Zo willen we de werkomstandigheden in de fabrieken van onze onderaannemers en de milieu-impact van de productie controleren en verbeteren.
We steunen eveneens multi-sectorale initiatieven die helpen bij het in kaart brengen en het beperken van risico’s inzake schending van mensenrechten, gezondheid en veiligheid van werknemers en ernstige milieuschade.
Om de traceerbaarheid van onze artikelen te kunnen garanderen en om de kwaliteit van de relatie met onze leveranciers te verbeteren, werkt Damart met een online portaal waarbinnen informatie uitgewisseld kan worden tussen het merk, de agenten en leveranciers.
Het portaal stuurt de contractuele, commerciële en ethische relatie tussen de verschillende spelers. Er worden audits gedaan om te waken over de werkomstandigheden bij de leveranciers en om eventuele gezondheidsrisico’s die gelinkt zouden kunnen zijn aan onze producten in kaart te brengen.
Target 2022: 80% van het aankoopvolume komt uit fabrieken die werden doorgelicht (2021: 78%, 2020: 53%) 2030: Target 100%
Engageert Damart zich voor dierenwelzijn?
Damart zet zich in voor meer dierenwelzijn: De merken die we binnen de Damart-groep aanbieden, gebruiken al geruime tijd geen bont meer. In 2018 ging Damart nog een stapje verder door ook angora en exotisch leer te bannen uit de collecties.
Damart ondertekent
Als dochteronderneming van de Groep Damartex is ons MVO-beleid voortdurend in beweging. We gaan voor een duurzame groei die steunt op bekende en erkende pijlers.